Material för kläder

Hållbara kläder och miljövänligare alternativ


Den höga klädkonsumtion som pågår i Sverige är en av de största miljöbovarna. Det verkar samtidigt vara en väldigt svår trend att bryta, men många är överens om att denna överkonsumtion inte kan fortlöpa. Att välja miljövänliga alternativ betyder dock inte att du behöver hålla dig till samma garderob hela livet. Det har dykt upp flera lösningar för dig som gillar att byta ut garderoben då och då, utan att du för den sakens skull behöver åka raka vägen till köpcentret för att shoppa.

Välj kvalitet framför kvantitet

Ibland behöver man eller vill köpa nytt, då bör man välja kvalitativa kläder och designer som man kan bevara och behålla länge. Med en parajumper får du en tålig och hållbar jacka som håller i många år, så du slipper köpa ny jacka i tid och otid. Det är bra att välja miljömärkt i den mån det går och att därefter rikta in sig på kläder av återvunna och ekologiska material.

  • Second hand. Att skänka eller sälja kläder till second hand samt att själv handla kläder i sådana butiker, hjälper miljön en hel del och leder till färre nyproducerade kläder.
  • Laga dina kläder. Förr var detta en självklarhet men nu köps ofta nytt. Även om det bara är en knapp som ramlat av eller en axelrem som lossnat på favoritklänningen, så väljer många att slänga plagget och istället köpa nytt. Det krävs faktiskt minimalt med tid, pengar och färdigheter för att kunna åtgärda sådana saker. Om du fortfarande inte vill använda plagget efter lagning så kan du sälja eller skänka det till dem som vill.
  • Hyra kläder på plats eller online. Det finns företag som har abonnemang med månadspris där exempelvis ett visst antal hyrda kläder ingår. Det finns även företag där du betalar ett pris per klädesplagg, likt när du köper det, men där du hyr det under en viss tid. Om du ska på finare event såsom bröllop eller bal, kan det passa bra att hyra kläder så du slipper lägga ner en förmögenhet på plagg som endast kommer användas en gång och sedan blir hängande i garderoben.
  • Klädbytardagar. I april i år hölls Sveriges största klädbytardag, där många klädbyten gjordes. På så vis kan de kläder du inte längre använder komma till nytta för någon annan, samtidigt som du får nykomlingar till din egen garderob. Kläder som inte säljs utan blir över skänks till en second hand-butik, så välj endast ut kläder du är säker på att du vill bli av med. Varför inte höra med skolan eller arbetet om ni ska ha en klädbytardag? Det är något som både shopping- och miljöentusiaster skulle uppskatta. Eller ha en sammankomst med de närmsta vännerna, en filmkväll eller fest där gamla men snygga kläder tas med för att bytas.

Det tar alltid tid att vänja sig vid omställningar och det gäller även när du ska ändra shoppingbeteendet, men med ovan nämnda tips bör det gå lite enklare och kanske kan du till och med få en rolig stund under tiden du införskaffar kläder på nya sätt!

Kommentarer inaktiverade för Hållbara kläder och miljövänligare alternativ
ashe