Material för kläder

Kläder från olja – finns det?

Polyester, Akryl och Polyamid är material som kan framställas av olja, men tyvärr är dessa material sällan speciellt bra för miljön. Olja är inte ett råmaterial som kan förnyas och processen som framställningen kräver tar mycket energi. I samband med processen finns det även en risk för att människornas hälsa påverkas och att miljöfarliga ämnen sprids i naturen.

Polyester är den vanligaste formen av plastmaterial som är återvunnet och det är främst från PET-flaskor som det kommer. Du har säkerligen fått höra i skogen att fleece är just en sådan typ av material, men polyester kan idag komma i flera andra former än så.

Även om kläder tillverkade i syntetfibrer kan ha många bra egenskaper så finns det även en hel del negativa som kan vara bra att ta hänsyn till. När du tvättar kläderna finns det risk att de släpper ifrån sig en så kallad mikroplast. Mikroplasten kommer sedan att spolas med ut när tvättmaskinen tömmer sitt vatten och hamnar då i filter hos reningsverket. Tyvärr stannar de inte där, utan fortsätter sedan vidare ut till naturen och orsakar problem. Naturen kan inte själv bryta ner dessa, utan de förblir kvar under en lång, lång period.

Kommentarer inaktiverade för Kläder från olja – finns det?
ashe