Material för kläder

Veganskt mode – vad innebär det?


Inom mode finns det konstant olika trender att följa. Modet kan handla om allt från olika textilier till mönster eller design på kläderna. Vissa trender kommer och går i omgångar, medan andra uppstår från en dag till en annan och försvinner lika snabbt som de kom. Vissa väljer att anamma trenden och fortsätta använda modet även när det inte längre är inne medan andra följer trendernas livstid slaviskt. Oavsett om man väljer att använda tigermönstrade brallor, neongröna birkenstock eller prickiga strumpor finns det en trend som sakta växer sig starkare. Den trenden kallas veganskt mode. I den här artikeln förklarar vi vad detta går ut på.

Vad är veganskt mode?

Veganer, vegetarianer och de flesta miljöaktivister i modern tid tänker sällan på varför de bör bry sig om kläderna de bär. Det handlar såklart till viss del om djurets lidande, men det veganska modet är så mycket mer än det. Samexistens mellan människor och djur, utan djurens lidande, beror inte bara på vad man äter. Veganism är baserat på medkänsla. Att döma vad som är rätt blir ganska fel inom detta tankesätt. Vägen för att leda andra personer mot veganism innebär utbildning, medvetenhet och att erbjuda hjälp till djuren runt om i världen. Att vara vegan är en fråga om val och kläderna som man använder faller in det valet.

Oberoende av vad du väljer för typ av kläder finns det garanterat ett val av tyg som möjliggör samexistens mellan människa och djur. Precis som det finns inom mat och råvaror. Visst kan vissa tyger tyckas vara lite “sexigare” än andra, men med tidens gång har de syntetiska alternativen verkligen utvecklats.

Gör förändringen gradvis

Att leta efter ett veganskt mode innebär att man bör försäkra sig om att kläderna verkligen inte har lett till något lidande för djurens del. Det kan tyckas vara svårt att vara 100% säker och kanske tufft att byta ut en hel garderob på en gång. Att därför ta det gradvis kan vara en smart tanke. Det kommer inte att kosta dig hela din lön att byta ut garderoben och du får tid att utforska olika veganska märken. Man kan finna flera märken som erbjuder veganskt mode online som kan postas direkt hem till brevlådan.

Utbud och pris

Vissa tror att om man väljer veganskt mode kommer det att bli mycket dyrare än “vanligt mode”. Men så behöver det inte alls vara. Veganism börjar få allt mer plats i samhället vilket leder till att utbudet blir större och priserna minskar. Det finns såklart olika märken som erbjuder olika prisklasser, precis som inom vilken modeindustri som helst. En annan förutfattad mening om veganskt mode är också att det endast är “hippekläder” som tillverkas. Tar man sig en titt online märker man snabbt att utbudet är stort inom det veganska modet.

Kommentarer inaktiverade för Veganskt mode – vad innebär det?
ashe