Material för kläder

Kläder i naturfibrer

Kläder kommer i alla möjliga olika typer av material, men var kommer egentligen materialen ifrån? I denna text kommer du att få titta lite närmare på naturfibrer.

Bomull

Som många redan vet så växer bomull på buskar. Det är i många fall svårt att odla bomull, eftersom busken är väldigt känslig för insektsangrepp, kyla, regn och torka. Med andra ord betyder det att bomullsbuskarna behöver den perfekta väderbalansen för att kunna växa ordentligt. En bomullsplanta är i behov av otroligt mycket vatten, men däremot inte från häftiga regnskurar. Konstbevattning är mycket vanligt på fält där bomull odlas. Man brukar säga att det krävs cirka 10 000 liter vatten för att tillverka endast 1 kilo ren bomull.

Det finns både ekologisk bomull och “vanlig” bomull på marknaden. Den vanliga bomullen är besprutad för att slippa skadedjur och sjukdomar, men den ekologiska bomullen är helt fri från konstgödsel och bekämpningsmedel, vilket gör den till ett självklart val i många barnkläder. Du kan hitta ekologiska barnkläder i de allra flesta affärer, ibland är de dock skilda från andra typer av kläder i en tydlig sektion.

Lin

Lin är ett mycket vanligt material som används när man tillverkar kläder. För att lin ska kunna växa väljer man främst att odla lin i länder där det är ett svalare klimat och gärna mycket regn. Till skillnad från bomull är lin relativt tacksamt att odla. Det krävs inte någon konstbevattning om de odlas på rätt plats i världen och dessutom är de ingen favorit för skadedjur, vilket gör att linet får stå ifred. Tack vare detta är det mycket ovanligt att man behöver tillsätta några näringsämnen. Ogräsmedel är dock inte helt ovanligt.

Fibrerna från lin som man använder när man tillverkar kläderna sitter i stjälken på plantan. När dessa ska friläggas använder man sig av rötning. Rötning går ut på att man låter linet ligga ute efter skörd under loppet av några veckor.

Hampa

Kläder som är tillverkade i hampa blir allt mer populärt. Hampa har en hel del liknelser med lin, till exempel att det behöver odlas på platser där klimatet är kallare. Fördelarna med att odla hampa är mycket stora. Du kommer till exempel inte behöva oroa dig för att plantan ska bli angripen av parasiter, och du behöver inte heller tillsätta bekämpningsmedel, gödningsmedel eller ogräsmedel. När hampan rotar sig går den ner mycket djupt i jorden. Rötterna tillför sedan mycket näring, vilket gör att man sedan kan fortsätta odla hampa på samma plats år efter år. Som tidigare nämnt har hampa mycket gemensamt med lin och dessutom rötas Hampa på precis samma sätt för att man ska få tag i fibrerna som sedan blir till härliga kläder, väskor eller tyger.

Kommentarer inaktiverade för Kläder i naturfibrer
ashe