Material för kläder

Kläder i konstfibrer

Nästan alla typer av material kan användas för att tillverka kläder, vilket är väldigt fantastiskt. Man kan använda djur, natur, växter och konstfibrer av olika slag för att skapa allt från jackor till underkläder.

Viskos

Viskos är ett material som används flitigt när det kommer till klädesplagg. För att tillverka viskos använder man sig av cellulosa som utvinns från trädmassa och därefter blandas ihop med olika typer av kemikalier. Att tillverka materialet kräver hårda processer som har en negativ inverkan på miljön. Under processen släpper fabrikerna ut både kväve och svavel. Som alltid finns det däremot vissa processer som är bättre än andra och det finns faktiskt även miljömärkta kläder tillverkade i viskos.

Cellulosan som används när man tillverkar viskos kommer vanligtvis från träd. Granar är mycket användbara. I vissa fall kan man även använda sig av bambu, eftersom detta är ett råmaterial som är otroligt bra och växer sig hög väldigt snabbt. Bambu är dessutom mycket tåligt och behöver inte konstbevattning eller bekämpningsmedel. När du tvättar kläder som är tillverkade i viskos är det bäst att använda sig av fintvättsprogrammet. Anledningen till detta är för att fibrerna blir svagare.

Lyocell

Viskos är inte det enda konstfiber som finns, utan lyocell är också vanligt förekommande. Lyocell är en fiber från skogen som man framställer med hjälp av en lång process. Detta är dock ett mycket bättre alternativ till viskos, eftersom tillverkningen inte kräver lika många eller farliga utsläpp av t.ex. svavel. Energiåtgången är dessutom lägre, vilket gör lyocell till ett självklart val för många tillverkare. Konstfibrer av alla slag har dock en sak gemensamt. Även om de är konstgjorda så kan naturen bryta ner dessa om de skulle råka hamna där.

Kommentarer inaktiverade för Kläder i konstfibrer
ashe