Material för kläder

Fibrer och kläder från djuren

Från våra härliga djur får människan mycket tillbaka. Det handlar inte bara om livsmedel så som ost, ägg, mjölk eller kött, utan vi kan faktiskt även få kläder från fårens ull eller silke från fjärilslarven. När man tänker på kläder från djur är det inte ovanligt att associera detta med pälsar och läder, men det är alltså inte det som du kommer att få läsa om här!

Ull

Ett vanligt missförstånd är att ull enbart kommer från får, av den enkla anledning att vi förknippar ullen med de mjuka, vita lammen. Så är däremot inte fallet. Angora är också en typ av ull, men istället för att komma från får så kommer den från angoragetter och kaniner. Utöver detta finns det även alpackaull eller kamelhår och i många fall används också ull från laman. Det vanligaste är dock att det är just fårullen som används och här har många raser till och med avlats fram för just detta ändamål. Beroende på vilken typ av får det är så kan kvaliteten på ullen vara mycket varierande.

För den som önskar så finns det även ekologisk ull. När ullen är ekologisk så betyder detta att djuren som har burit på ullen har tagits om hand på ett specifikt sätt och enligt de krav och lagar som finns för ekologisk djurhållning. Kraven är många, men några av dessa är t.ex. att djuren ska serveras ekologisk mat, ha möjlighet att vistas utomhus och inte hållas bundna.

Silke

Många tror att silkestyger tillverkas av växter eller syntetiska material, men sanningen är att silke faktiskt kommer från fjärilslarven. Det är inte larven i sig som blir till silke, utan man använder sig av det sekret som fjärilslarven spinner ut när den tillverkar sin kokong. Även om silke kommer från naturen så sker tillverkningen på ett mer konstgjort sätt. Man odlar fram larverna och kokongerna och när det väl är dags att använda sig av silket, så hettas kokongerna upp och larverna dör. Därefter sorterar man ut kokongerna efter olika kvaliteter. En odlad kokong brukar vara cirka 2-4 centimeter stor, vilket inte låter som speciellt mycket silke att utvinna. En kokong av denna storlek har dock cirka 3000 meter av silke i sig som larven har spunnit runt sig för att gå från larv till fjäril.

Kommentarer inaktiverade för Fibrer och kläder från djuren
ashe