Vårda kläderna

Tvätta olika material

Kläder ska tvättas olika beroende på vilket material de är tillverkade i. Här får du läsa om de vanligaste materialen och hur du ska anpassa dig efter dessa.

  • Ull – Ull och ylle ska inte tvättas i högre temperaturer för att undvika att de krymper eller ändrar form. Använd handtvättprogrammet eller tvätta helt för hand. Kläder i ull ska inte heller hängas under torkning, utan torka plant på en handduk eller liknande.
  • Linne – Många tror att linne ska tvättas på låga temperaturer, men sanningen är att linne klarar hög värme. Det är däremot viktigt att du alltid tvättar linne med liknande färger, eftersom tyget gärna släpper ifrån sig mycket färg. Du kan torka linne genom att hänga eller torktumla utan problem.
  • Syntet – Många kläder och textilier är tillverkade i syntet. Du kan tvätta syntet upp till 60 grader, men försök att undvika höga temperaturer i samband med tumling. Det bästa är om syntetkläder får torka hängandes, t.ex. i ett torkskåp eller lufttorka.
  • Bomull – Bomullskläder är väldigt enkla att hantera och de flesta klarar de galant. Du kan tvätta bomull i upp till 60 grader, men i de allra flesta fall så räcker det gott och väl med lägre temperaturer för att få kläderna rena. Bomull är tacksamt och du kan både torktumla kläderna i höga temperaturer eller låta dem hänga i torkskåp.
  • Polyester – Har du klädesplagg i polyester måste du vara mycket försiktig med vilken temperatur du använder. Polyester ska nämligen enbart tvättas i kallt vatten då hög värme kommer att förstöra tyget. Det bästa är om du låter polyester ligga plant och torka alternativt hänga. Undvik torktumlare.
Kommentarer inaktiverade för Tvätta olika material
ashe