Vårda kläderna

Skalkläder – Detta ska du tänka på!

Galonbyxor, skalkläder eller en vattentät overall? Då måste du fundera en extra gång innan du tvättar dessa kläder. Ett mycket vanligt missförstånd är att man ska undvika att tvätta kläderna så mycket som möjligt, men så är inte fallet. Denna typ av membrankläder mår faktiskt riktigt bra av att tvättas, eftersom porerna i kläderna då kan sköljas rent. Svett, smuts och rökos kan snabbt täppa till, vilket gör att kläderna tappar sin förmåga att andas, men det gäller att du tvättar rätt och att du vet hur du ska gå tillväga.

Det absolut bästa är att försöka undvika alla former av pulvertvättmedel och istället välja ett tvättmedel som är flytande. Om så önskas kan du till och med välja ett flytande tvättmedel som är specifikt framtaget för denna typ av textil. Orsaken till varför detta är rekommenderat är för att de vanliga tvättmedel som finns är skapade av en annan anledning. Dessa tvättmedel hjälper vattnet att leta sig in i fibrerna för att på så sätt rengöra på djupet. När man använder sådant tvättmedel på kläder av membran så finns det risk att medlet lämnar rester efter sig. Rester i sin tur kommer att befinna sig kvar på plaggen och se till så att kläderna drar åt sig vatten, istället för att stöta ifrån.

Tre viktiga punkter

Det finns specifikt tre saker som är viktiga att ha i åtanke när man tvättar kläder som ska vara vattenavstötande.

  • Sköljmedel luktar väldigt gott och gör kläderna mjuka och sköna, men du bör inte använda sköljmedel när du tvättar den här typen av kläder. Sköljmedlet är en stor bov som kan göra så att kläderna tappar sin funktion. Du ska inte heller använda mjukmedel av något slag och inte heller någon form av blekmedel.
  • Det kan vara bra att skölja ur kläderna en extra gång efter att du har tvättat dessa för att förhindra att rester finns kvar. För att säkerställa att du får bort alla tvättmedelsrester kan du alltså se till att göra en extra sköljning när tvättprogrammet på din tvättmaskin gått klart.
  • Använder du en centrifug så ska denna gå på låga varv. Det brukar vara rekommenderat att använda sig av cirka 400-800 varv i minuten. Torktumlare är ingenting som man bör använda sig av. Har du tillgång till torkskåp så är detta betydligt bättre.

Ett sista tips på vägen är att du ska försöka att välja bort alla typer av vattenavstötande kläder som är behandlade med PFAS. PFAS är ett högfluorerande ämne som är skadligt för miljö och människor. Som tur är väljer de flesta tillverkare idag bort PFAS och använder sig istället av andra ämnen när de tillverkar friluftskläder, precis så som membran.

Kommentarer inaktiverade för Skalkläder – Detta ska du tänka på!
ashe