Vårda kläderna

Vårda kläderna på bästa sätt

Hur ska man egentligen ta hand om sina kläder för att få dom att hålla så länge som möjligt? Tyvärr är det alldeles för många som hanterar kläderna på fel sätt och därför blir de snabbt noppriga, går sönder eller blir urtvättade. Renlighet är naturligtvis bra, men det är inte alla kläder som ska hanteras på samma sätt.

Vårda kläder i viskos

Vissa plagg är betydligt mer känsliga än andra och därför måste de också tvättas på ett annat sätt, t.ex. genom att använda ett mycket mer skonsamt program. Ett exempel på ett sådant material är kläder som är tillverkade i viskos. Viskosfibrer kan bli mycket svaga när de blir fuktade eller blöta och därför ska man alltid försöka att tvätta viskos i så kallad fintvätt. Denna inställning finns på nästan alla typer av tvättmaskiner och även i vanliga tvättstugor.

Våda kläder i ull

Ett annat material som måste hanteras varsamt är ull. Har du någon gång tvättat ett ullplagg alldeles för varmt har du med största sannolikhet fått uppleva den bistra sanningen. När ull utsätts för hög värme så krymper det nämligen väldigt mycket. En tröja till en vuxen kan snabbt bli en tröja till ett barn. Vill du vara säker på att dina ullplagg fortsätter att hålla sig fina ska du tvätta kläderna för hand alternativt använda dig av ett handtvättprogram. Det är inte ovanligt att man tvättar kläderna alldeles för ofta. I många fall räcker det gott och väl med att man vädrar ur ullkläder för att de ska hålla sig fräscha.

Allmänna råd

Det finns vissa saker som man alltid bör tänka på, oavsett vilket material och vilka fibrer som kläderna är tillverkade i. Här kan du läsa vad som gäller för att få så lång livslängd som möjligt.

  • Kläder ska aldrig vara fuktiga under en längre tid. Plocka upp fuktiga handdukar när du kommer hem från träningen och lägg aldrig ner blöta eller fuktiga kläder i tvättkorgen. Dålig lukt och mögel kan annars sätta sig på kläderna och i vissa fall går detta inte bort även efter tvätt.
  • Är kläderna av naturmaterial finns det risk för skadedjur. Ska du lägga undan kläder efter säsong så se till att du tvättar kläderna innan du packar utan dessa. Vill du säkerställa att inga skadedjur tar sig in är det även bra om kläderna placeras i en plastpåse innan du stället undan dem eller lägger in dem i garderoben.
Kommentarer inaktiverade för Vårda kläderna på bästa sätt
ashe