Material för kläder

Skapa en perfekt kapselgarderob

En garderob full med kläder men ingenting att ta på dig? Känner du igen dig? Då kan en kapselgarderob vara lösningen. På köpet kan du få ett enklare liv och mer pengar på kontot. En kapselgarderob består av få men välmatchade plagg där hållbarhet och kvalitet är ledord. I grunden handlar det om att lära känna sig själv och sin stil. Vägen till den perfekta minimalistiska garderoben kan kännas lång när allt är en enda röra, men genom att följa ett par enkla steg når du fram.

Börja med att rensa

Steg ett är att göra sig av med det som inte används. Börja med att lägga ut alla plagg på golvet för att få översikt. Glöm inte accessoarer som väskor och skor. Gå igenom plaggen ett efter ett. Städgurun Marie Kondo rekommenderar att du rör vid plaggen, känner in materialet och funderar över om det verkligen är ett plagg du älskar. Om det är det ska det finnas i din kapselgarderob. Resten delar du in i två högar: sälj och återvinn. Säljhögen kan läggas ut på exempelvis Tradera eller säljas via loppis. Plagg som inte är i tillräckligt bra skick för att säljas vidare återvinns via återvinningscentralen eller lämnas till någon av de många klädbutiker som idag erbjuder återvinning i butiken.

Gå sedan igenom de plagg som finns kvar, de plagg du verkligen älskar. Försök att hitta den röda tråden. Finns det material eller färger som går igen? På det här sättet definierar du din egna stil som sedan kommer att utgöra grunden för hela din garderob. Tänk på kläderna på samma sätt som en Maybelline fit me-foundation – matchningen ska vara perfekt för dig annars kommer det inte att fungera. Kombinera olika outfits för att säkerställa att plaggen fungerar med varandra. Det som inte matchar, men du älskar, kan packas ner under en period.

Hur många plagg som ska finnas kvar i kapselgarderoben är inte hugget i sten utan det viktiga är att alla plagg används och matchar varandra. Utgå från de kläder du använder och bestäm ett antal som verkar rimligt. Häng och vik kläderna fint. Din garderob ska andas ordning och minimalism.

Uppdatera efter säsong

Eftersom klimatet i Sverige skiftar mellan säsongerna är det svårt att ha en renodlad kapselgarderob som innehåller samma plagg året runt. Tänk därför en kapsel per säsong. Det här behöver inte betyda att alla plagg roteras utan vissa favoriter kan hänga med under flera säsonger. Förvara de kläder som inte passar i genomskinliga plastbackar med lock för översikt. Inför varje säsong går du igenom vad som finns, vad som älskas, vad som matchas och vad som ska rensas bort.

Idéen med kapselgarderoben går ut på att minska antalet plagg och därmed också din konsumtion. Varje inköp behöver planeras noggrant eftersom varje nytt klädesplagg både ska fylla en funktion och matcha med resten av garderoben. Genomgången inför varje säsong kan vara ett bra tillfälle för att planera inköp. Tänk på att antalet plagg inte ska öka och att det mesta går att hitta på second hand!

Kommentarer inaktiverade för Skapa en perfekt kapselgarderob
ashe