Kläder och miljö

Kläder och farliga ämnen

Vi bär kläder på våra kroppar varje dag. Vuxna, tonåringar, barn och spädbarn använder sig av klädesplagg dag ut och dag in. Vissa är gamla och vissa är helt nya. Det är viktigare än man tror att skapa sig kännedom och kunskap över vilka typer av kemikalier som kan finnas i tygen som vi bär på våra kroppar. Inte bara för att värna om miljön, utan även för att skydda oss själva från att bli skadade av detta.

Den vanligaste orsaken till att man använder kemikalier i kläder är i samband med att man ska blanda textilier eller när tyget ska färgas. Här finns det då en risk att en del av de kemikalier som har använts också stannar kvar i kläderna när produkten är färdig. I vissa fall finns det till och med kemikalier som är medvetet framtagna för att finnas i slutprodukten. Ett exempel på sådana kan vara när kläderna ska vara vattenavvisande, skrynkelfria eller flamskyddsbehandlade.

Från Kemikalieinspektionen har det tidigare rapporterats att det är alldeles för många kemikalier i klädesplagg som faktiskt är skadliga för oss människor. Det är över 10 % av alla kemikalier som människan bör undvika och 5 % av dessa är mycket skadliga för vår miljö och natur. När man talar om skadliga och farliga kemikalier så är detta ingen överdrift. Kemikalierna som anses farliga är reproduktionsstörande, allergiframkallande, mutagena eller till och med cancerframkallande.

Att välja miljömärkta kläder är därför att rekommendera. Många lägger bara vikt på att köpa miljömärkta kläder till barn, men det är även viktigt att man väljer miljömärkta plagg till sig själv. Barn har dock känsligare och tunnare hud, vilket gör denna målgrupp till en prioritet.

Kommentarer inaktiverade för Kläder och farliga ämnen
ashe