Kläder och miljö

Ekologisk och miljömärkt, vad är skillnaden?

Nuförtiden talas det ständigt om miljömärkta produkter och ekologiska produkter. Människor är medvetna om att båda alternativen är bra, men det är inte alla som vet skillnaden mellan de båda märkningarna. Det kan vara bra att skapa sig en förståelse för vad det är som skiljer dessa märkningar åt för att på så sätt kunna göra bättre val när det kommer till rengöringsmedel, mat eller ja, till och med kläder.

Vi börjar med att titta på vad “ekologiskt” betyder. Enkelt förklarat kan man säga att en produkt som är ekologisk, innehåller ekologiska fibrer. Detta förklarar kanske inte så mycket för novisen, men ekologiska fibrer kan t.ex. vara bomull, förutsatt att bomullen har odlats på rätt sätt. För att få kalla fibrer eller material för ekologiskt måste odlingen ha varit fri från alla typer av bekämpningsmedel och det får heller inte ha använts någon form av konstgödsel. Att odla på detta sätt är mycket bra för naturen och miljön, däremot så säkerställer inte en ekologisk märkning att även andra delar av processen kommer att vara lika miljövänlig. Man kan alltså endast förlita sig på att odlingen av materialet är ekologiskt, hur tillverkningen av plaggen sedan ser ut är en annan fråga.

Av denna anledning kan det alltså vara bättre att välja kläder som är miljömärkta, eftersom en miljömärkning omfattar så mycket mer. När man väljer miljömärkta kläder så är det inte bara materialet som har odlats korrekt, utan även produktionen och tillverkningen av kläderna har skett på ett schysst sätt. Detta inkluderar vävning, tvätt och färgning av tyget. På så sätt så har tillverkningen av kläderna inte gjort någon skada för någon. Miljö och natur har inte kommit till skada, personerna som tillverkar kläderna har inte fått utstå farliga kemikalier och du som använder kläder kan gå helt säker.

Kommentarer inaktiverade för Ekologisk och miljömärkt, vad är skillnaden?
ashe