Kläder och miljö

Välj second hand

Du har säkerligen fått höra ett flertal gånger att det är bättre att köpa kläder begagnat än att köpa nya kläder. Kanske tror du att detta främst beror på att du kommer att spara in mer pengar, men den största anledningen till att man bör välja second hand istället för nytt är för att vara så snäll mot miljön som möjligt.

I skolan får man lära sig mycket om miljö och natur, men ändå är det alldeles för lite fokus på just kläder. I Sverige konsumerar vi kläder som aldrig för och detta göra att fabrikerna bara producerar mer och mer. Det få människor är medvetna om är hur mycket energi, kemikalier och vatten som det går åt för att skapa kläder. Väljer du därför att handla second hand så förlänger du livslängden på kläderna, samtidigt som du också ser till att värna om miljön på ett mycket stort sätt.

Ibland är det lättare att förstå hur mycket miljön påverkas om man får se ett exempel. För att skapa endast ett par helt vanliga jeans går det åt 0,9-2,1 kg kemikalier och cirka 11 000 liter vatten.

Kommentarer inaktiverade för Välj second hand
ashe