Material för kläder

Kläder för fester och evenemang


Vare sig det är sommar eller vinter hopar sig fester och evenemang. Det är bröllop, födelsedagar, vigslar, en baby shower eller två, eller bara en härlig brunch. Ibland kommer det inbjudningskort där det står ordet klädkod. För vissa är detta ett ljuvligt budskap, men en möjlighet att klä sig enligt kod kan även vara väldigt förvirrande. Vad betyder klädkod? Här är en guide till dig som undrar över de olika klädkoderna som finns, och vad du bör ha på dig.

Klädkod: Kavaj och mörk kostym

Idag används klädkod kavaj och mörk kostym för att beskriva finkläder, men avslappnad stil. Står det kavaj på inbjudningskortet fungerar det till exempel att som man ha på sig en ljus kavaj och ett par jeans, tillsammans med en skjorta. Som kvinna kan du ha på dig en snygg klänning, kjol eller till exempel byxdress. Tänk att du sätter på dig något som är lite finare än det du har till vardags, men samtidigt inte klär upp dig till tårna. Väljer du en hellång klänning ska denna vara mer enkel, medan du kan välja en lite tjusigare variant om du kör på en vadlång eller knälång.

Klädkod: Smoking

Om klädkoden är smoking ska man som man ha på sig en svart smoking. Det fungerar inte att ha på sig en svart kostym, utan det ska verkligen vara smoking. För kvinnor är variationen större. Man kan som kvinna ha på sig en fin aftonklänning. En så kallad smokingklänning ska vara fin, men inte så fin som till om du har fått ett inbjudningskort där det står att klädkoden är frack.

Klädkod: Frack

Klädkoden frack innebär att det är dags att sätta på sig det finaste plagget som finns i garderoben. Som man är det ganska enkelt – du ska helt enkelt ha på dig en frack som bärs med vit väst och vit fluga. Som kvinna ska du ha hellångt på dig, vilket innebär att du har en klänning som går ända ner till golvet eller en festkjol som går ner till golvet och som bärs tillsammans med en överdel. Som kvinna får du även bära handskar om du vill.

Klädkod: sommar, cocktail eller galaklänning

Sommarklänning, cocktail eller galaklänning tillhör egentligen inte de traditionella reglerna gällande hur man ska klä sig. Trots detta är det många som ändå väljer att skriva dessa klädkoder på sina inbjudningskort. Men eftersom de inte är lika vedertagna är det inte lika viktigt att följa reglerna exakt. Står det sommarfin kan du tänka att du ska klä dig som i klädkoden kavaj eller mörk kostym, men välj färger och stil som passar sommaren. En cocktailklänning bärs ofta på kvällen eller sen eftermiddag (tänk tid för cocktail) och här kan du alltså välja en mer färgrik nyans. Galaklänning – ja här kan du titta på några av de stora galorna och inspireras.

Kommentarer inaktiverade för Kläder för fester och evenemang
ashe